Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Οι πιο χαρούμενες χώρες στον κόσμο

http://media.pathfinder.gr/cman_img_f/9530753092362398120.jpgΟι Αυστραλοί πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερα προνομιούχοι μετά τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έδειξε ότι στη χώρα τους ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Αντιθέτως η Τουρκία, το Μεξικό και η Ελλάδα καταλαμβάνουν τις τρεις τελευταίες θέσεις στη λίστα για την “Καλύτερη Ζωή” (Better Life Index), που δημοσίευσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας
και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).Μετά από πρόσφατες έρευνες που αποκάλυψαν ότι στην Ελλάδα επικρατούν οι χειρότερες συνθήκες εργασίας και κατέταξαν τη χώρα στη δεκάδα με τη μεγαλύτερη εξαθλίωση παγκοσμίως, μία νέα έρευνα, που διεξήχθη από τον “Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης”, θέλει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στη λίστα με τις 36 πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου.

Στην έκθεση που δημοσίευσε ο Ο.Ο.Σ.Α για την “Καλύτερη Ζωή” (Better Life Index”), η Αυστραλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τη Νορβηγία,τη Σουηδία και τη Δανία να ακολουθούν, ενώ η Τουρκία, το Μεξικό και η Ελλάδα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της λίστας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα.Στην Αυστραλία ζουν οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι 60.000 άνθρωποι εξέφρασαν την άποψή τους με βάση έντεκα παραμέτρους, τα στοιχεία που προέκυψαν εξετάστηκαν και η λίστα συμπληρώθηκε. Οι παράγοντες που έπρεπε να λάβουν υπόψη τους οι συμμετέχοντες, σχετίζονταν με την υγεία, το εισόδημα, την εκπαίδευση, τις συνθήκες εργασίας, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τις συνθήκες διαβίωσης, τη στήριξη της πολιτείας, την εμπλοκή στα κοινά, την ασφάλεια, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και φυσικά το πόσο χαρούμενοι νιώθουν.

Η λίστα με τις 36 χώρες ξεκινώντας από την πιο χαρούμενη είναι: 1. Αυστραλία, 2. Νορβηγία, 3. Σουηδία, 4. Δανία, 5. Καναδάς, 6.Ελβετία, 7. Ηνωμένες Πολιτείες 8. Φινλανδία, 9. Ολλανδία, 10. Νέα Ζηλανδία, 11. Ισλανδία, 12. Ηνωμένο Βασίλειο, 13. Βέλγιο, 14. Γερμανία, 15. Ιρλανδία, 16. Αυστρία, 17. Λουξεμβούργο, 18. Γαλλία, 19. Σλοβενία, 20. Ιαπωνία, 21, Ισπανία, 22. Ιταλία, 23. Τσεχία, 24. Ισραήλ, 25. Κορέα, 26. Σλοβακία, 27. Πολωνία, 28. Εσθονία, 29. Πορτογαλία, 30. Ουγγαρία, 31. Χιλή, 32. Βραζιλία, 33. Ρωσία, 34. Ελλάδα, 35. Μεξικό, 36. Τουρκία.

Η Romina Boarini, διευθύντρια του τμήματος του Ο.O.Σ.Α. που διενεργεί αυτές τις εκθέσεις, αναφέρει ότι η λίστα του Ο.Ο.Σ.Α. αφενός αποτελεί προϊόν δεκάχρονης εργασίας και αφετέρου διαφέρει συγκριτικά με άλλες, χάρη στην υψηλή ποιότητα δεδομένων και τη δυνατότητα για διαδραστικότητα με τους χρήστες.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ακόμα και σε χώρες με πολύ χαμηλούς δείκτες ευτυχίας, κάποιοι παράγοντες μέτρησης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, όπως π.χ. στην Ελλάδα όπου οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι με την υγεία, την ασφάλεια που νιώθουν από την απουσία εγκληματικότητας καθώς την ισορροπία που επιτυγχάνεται μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) είναι διεθνής οργανισμός των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Δημιουργήθηκε το 1948 ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (Organisation for European Economic Co-operation - OEEC), με πρώτο γενικό γραμματέα τον Γάλλο Robert Marjolin, με σκοπό να διαχειριστεί το σχέδιο Μάρσαλ (Marshall) για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα η ιδιότητα μέλους της επεκτάθηκε και σε μη ευρωπαϊκά κράτη, και το 1960 μετασχηματίστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) παρέχει ένα πεδίο στο οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να εργαστούν μαζί για να μοιραστούν εμπειρίες και να αναζητήσουν λύσεις σε κοινά προβλήματα. Μελετάει θέματα όπως το ύψος των φόρων και της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και του ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν οι άνθρωποι. Επίσης, συγκρίνει τα σχολικά συστήματα και τα συνταξιοδοτικά συστήματα διαφορετικών χωρών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας για κάθε χώρα μπορείτε να αναζητήσετε εδώ

http://www.pathfinder.gr/