Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

happy news για τους ... φαλακρούς!

Ένα βήμα πιο κοντά σε μια οριστική θεραπεία για τη φαλάκρα ανακοίνωσαν πως βρίσκονται αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ανθρώπινα μαλλιά στο εργαστήριο.
Σε μία παγκόσμια πρωτιά, βρήκαν τρόπο να καλλιεργούν τα μικροσκοπικά κύτταρα που περιέχουν τις «οδηγίες χρήσεως» για την ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Όταν, στη συνέχεια, τοποθέτησαν τα κύτταρά τους σε ανθρώπινο δέρμα, αυτά άρχισαν να βγάζουν μαλλιά.
Αν και η θεραπεία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, οι ερευνητές πιστεύουν πως έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη θεραπεία της τριχόπτωσης.
Την όλη έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στις ΗΠΑ, και του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ, στη Βρετανία.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PNAS», το αρχικό σχέδιό τους ήταν να πάρουν δείγματα υλικού από τη βάση των μαλλιών και να το χρησιμοποιήσουν για να καλλιεργήσουν νέα μαλλιά.
Κάθε φορά, όμως, που έπαιρναν υλικό από τις δερματικές θηλές - τα κύτταρα που σχηματίζουν τη βάση κάθε θυλάκου τρίχας - αυτά μετατρέπονταν σε δέρμα, αντί να βγάζουν νέα μαλλιά.
Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν προσκολλούσαν αυτά τα κύτταρα σε τρισδιάστατα «σφαιρίδια», διατηρούσαν την ικανότητά τους να παράγουν νέα μαλλιά.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα από επτά εθελοντές και τα καλλιέργησαν πάνω σε αυτά τα «σφαιρίδια». Στη συνέχεια, τα μεταμόσχευσαν σε ανθρώπινο δέρμα το οποίο είχαν μεταμοσχεύσει στην πλάτη ποντικιών.
Έπειτα από έξι εβδομάδες δημιουργήθηκαν θύλακοι ανθρώπινων τριχών και σύντομα άρχισαν σε πολλούς από αυτούς να εμφανίζονται μικροσκοπικά, νέα μαλλιά.
Τα μαλλιά αυτά ήταν λευκά, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι συνεχίζοντας την έρευνά τους θα κατορθώσουν να τους προσδώσουν χρώμα.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την δρα Άντζελα Κριστιάνο, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Δερματολογίας στο Κολούμπια, πιστεύουν ότι έκαναν το πρώτο, καθοριστικό βήμα για μία θεραπεία για την φαλάκρα, η οποία επειδή θα βασίζεται σε λήψη δείγματος από κάθε πάσχοντα ξεχωριστά, θα είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των δικών του μαλλιών.
Ωστόσο διευκρινίζουν ότι απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες, έως ότου την εξελίξουν όσο χρειάζεται ώστε να αποκτούν οι πάσχοντες τα πλούσια, φυσικά μαλλιά που ονειρεύονται.


Πηγή : Web Only